Lukk
TID FOR OPPTAK AV BÅTEN!
Tips og råd/ Båtpleie og vedlikehold

TID FOR OPPTAK AV BÅTEN!

TID FOR OPPTAK AV BÅTEN!

Nå er det på høy tid og tenke på opptak.
Hva behøves å gjøre før, under og etter at båten er på plass?

Høsten og vinteren er faktisk den beste tiden å gjøre renovering på båten. Så funder først på om det er noen større prosjekt du har planer om å gjøre. Kanskje bytte toalett, ny varmtvannsbereder eller bytte pumpe.

Opptakning:
Tenk på at den 15 oktober ofte er en dato som forsikringsselskapene har som dato for båten på sjøen/vannet. Sjekk opp hva som gjelder for din båt. Planlegg din plassering. Har du tenkt å lagre den i hagen, i en garage eller på en plass i havnen. Uansett hvor så er det viktig att underlaget er jevnt og stødig. Bra holdbare og justerbare støtter er viktig.

Rengjør båten:
Når båten er tatt opp må man spylle av den og gjøre en ytre kontroll. Ta hjem alle puter, pledd og andre tekstiler som kan mygle og få jordslag. Kast all organisk f.eks gamle matvarer som kan dra til seg skadedyr. Hold båten godt ventilert og sett inn fuktslukere.

Konserver motor:
Deretter kan du gjøre din motorkonservering. Motoren skal være varm når dette gjøres så det går lettere å suge opp oljen med oljeskiftpumpen. Ta eventuelt ut impelleren så holder den seg bedre. Skjekk propellen. Smør propellakslingen med fett. Bytt olje og filter så motoren får stå med fersk olje under vinteren.

Vannsystemet:
Se til at det ikke blir stående vatten ombord i båten. Åpne gjennomføringene. Alle beholdere f.eks varmtvannsberedere og pumper tømmes for vatten. Alle kraner åpnes. Glykolblanding helles i toalettetsystemet.

Drivstofftanken:
Drivstofftanken skal helst være tom eller full, for å minske risikoen for kondens. Om der er diesel igjen så tilsett drivstofftilsettning.

Smøre:
Se over el.nettet. Spray kontaktene med kontaktspray som forhindrer korrosjon f.eks 6-66.
Smør batteripolene, kontrollkablene og andre kontaktflater. Kontroller batteriene og lade de om det behøves i løpet av vinteren.

Dekk til båten:
Dekk til båten godt med pressening eller krympeplast. Tenk på att båten skal tåle den værste høststormen! Det som er bra med krympeplast er att det sitter tett og man kan også montere dør med glidelås så man kommer inn i båten om man vil fikse noe.

Tyverisikre båten:
Ta bort alt som kan stjeles. Om mulig ta med hjem motoren. Om ikke så lås med godkjent lås.

Ta bilde av båten og motornummer m.m. Merk båten. Og sist men ikke minst se til båten ofte.

Share |

Login
Har du tidligere vært forhandler hos Watski så skal du nå logge inn på www.nautec.no