Lukk
Meny
Kundeklubb
Handlekurv
Meny
Slik bør du gjøre når båten skal overvintre i vannet
Tips og råd/ Båtpleie og vedlikehold

Slik bør du gjøre når båten skal overvintre i vannet

Skal du la båten overvintre i sjøen?

Tenker du å la båten overvintre i vannet denne vinteren? Det kan være ulike årsaker til at man lar båten ligge i vannet. Båtlivet behøver ikke ta slutt for sesongen bare fordi det blir kaldt, og det er de som vil unngå jobben med å løfte båten opp og i vannet. Bestemmer du deg for å la båten ligge i vannet så finnes det en del ting som du må gjøre og tenke på for at det ikke skal gå feil. Nedenfor har vi forsøkt hjelpe deg ved å sette sammen en liste på saker som du bør gjøre innen høst- og vinterstormene drar inn over landet. Håper den er til hjelp slik at du er bedre forberedt til vinteren.

Lykke til!

Nye kraftige fortøyninger
Tenk på at tauverket slites av både UV-lys, saltvann, og belastning. Når høsten- og vinterstormene drar inn er det viktig at båtene ligger trygt fortøyd ved bryggene. Fortøyning er viktig, så bruk gjerne doble fortøyninger med rykkdemper og se til at båten ligger litt lengre ute fra bryggen. Kjøper man litt grovere dimensjon så er man sikker på at de holder ved hard belastning. Fortøy allerede nå for stormene, for når den først har kommet så er det nesten umulig.


Slipp fukt i båten
Sett gjerne noen tørrballer i båten slik at du slipper mugg og dårlig lukt i båten. Se bare til at de ikke kan velte når båten gynger. Vannet som tørrballene samler opp er veldig salt, og det er ikke morsomt å få dette i båten.


Beskytt motoren mot frosten
Det er viktig å konservere / frostbeskytte motoren. Bruk Anti-freeze og grønn glykol. Dette er for å beskytte motoren fra korrosjon og skader som oppstår ved minusgrader. Kontroller med motorprodusenten hvordan du gjør dette på akkurat din motor. Bytt olje og oljefilter. Tøm / bytt vannutskillerfilter slik at det ikke fryser i stykker. Bytt zinkanoder.


Konserver drivstoffet
Står drivstoffet lenge så dannes dieselbakterier og kondens. Ha i Starbrites drivstofftilsetning slik at du ikke får problem med motoren i kommende sesong.


Beskytt gjennomføringer mot frosten
Alle gjennomføringer må beskyttes mot frost ellers kan de sprekke av isdannelsen. Steng ventilen og ta av slangen, hell litt Anti-freeze fra Starbrite ned i ventilen og sett tilbake slangen.


Tøm vannberederen
Tøm vannberederen ved å løsne ferskvannsslangene og la vannet renne ut. Det holder ikke å pumpe ut vannet med ferskvannspumpe. Dra ut kontakten slik at berederen ikke starter ved en feil. Om det finnes zinkanode i berederen så kan du bytte denne allerede nå når du likevel er i gang. Er varmtvannsberederen utslitt og bør byttes så er dette et fint vinter-prosjekt.


Tøm vanntank og septiktank
Pump ut alt vann ut av vanntanken. Om det er mulig så tørk ut hele tanken med papir, og legg så lokket litt på gløtt slik at den kan tørke ut ordentlig. Tøm ikke septiktanken ut i havet, men bruk heller havnens tømmestasjon.


Konserver toalettet
For at toalettet ikke skal fryse i stykker så slår du litt grønn glykol eller Starbrites Anti-freeze i doskåla. Bruk ingen andre kjemikalier eller vanlig blå glykol siden det kan skade pakningene i toalettet og en lekkasje kan bli følgen.


Tøm båten for vann
Tørk ut kjølsvinet for vann og se til at båten er så tørr som mulig. Åpne luker og skap slik at luft får passere fritt.


Dyner, tekstiler, kapell og seil
Alle saker som er gjort av organisk materiale slik som dyner, seil, og andre tekstiler bør oppbevares tørt, og det beste er om dette blir med hjem for å bevares tørt og temperert. Seil bør plukkes av, brettes sammen, og oppbevares tørt.


Lad batterier
Sett alle batterier på ladning og slå deretter av hovedstrømbryteren. Ctek har gode batteriladere til dette formålet. Kontroller spenningen på batteriene med jevne mellomrom under vinteren. Et tomt batteri kan bli ødelagt om det ikke er ladet og det skjer ekstra enkelt når det blir kaldt. Et fullt bly- / syre-batteri skal holde 12,7 Volt i hvilespenning.


Vask båten
Bruk myk skurebørste og båtrengjøringsmiddel.


Dekk båten
Har du mulighet til å dekke utsatte deler av båten uten at det blir et for stort vindfang så er dette en fordel. Man kan i blant legge en liten presenning over brønnen eller flybridge som gjør at man sparer litt jobb som man ellers får gjøre på våren.


Bør du flytte båten?
En bra måte å få en rolig og trygg vinter med båten i vannet er å flytte den til en mindre utsatt plass. Det er bra om plassen er skånet fra bølger og sterk kuling, samt at det er bra med litt dypere vann ved fjære.


Kraftig sjø
Høye bølger og kraftig vind påvirker båten mest av alt under høst og vinter. Se til at alle løse ting både under og over dekk er vel gjemt unna og festet fast slik at tingene ikke blir kastet rundt.


Isfritt vann
Is kan skade båten. Delvis kan isen presse hardt mot skroget og føre til skader, men også dra i vei brygger og påler når isen løsner. Den beste er å holde vannet isfritt rundt båten og bryggen. Dette gjør du gjennom å bruke en strømdanner som Kasco-de-icer.

Tilsyn
Selv om man har gjort alle disse punktene så betyr det ikke at man bare kan glemme båten og komme tilbake i mai. Man bør se til båten regelmessig og se til at alt er som det skal. Man skal ikke undervurdere vinterens herjinger og slitasje på utstyret. 



Share |