Lukk
Meny
Kundeklubb
Handlekurv
Meny

Guide: Slik gjør du båten klar for høstservice og opplag

Nå er det på tide å tenke på opplag av båten. Hva behøver du å gjøre innen, under og etter at båten er på plass?

Høst og vinter er den beste tiden å starte på prosjekter og renovering av båten. Så vurderer du og gjør noen store prosjekter som f.eks. nytt toalett, ny varmtvannstank eller utskifting av pumpe?

I dag er det flere som legger igjen båten sin i vannet over vinteren. Hvis du ikke trenger å legge til bunnstoff på båten, er det også et alternativ. Det krever imidlertid inspeksjon minst en gang i uken at det er landstrøm for båten, og at båten er godt dekket med krympeplast eller en god presenning. Vinterkonservering av motoren må tas vare på uansett. Det er ikke gratis å ligge i en havn, men det kan være betydelig billigere enn å ta opp båten og renoveringskostnader kombinert. Kanskje du trenger en eller to De-icer for å holde vannet isfritt. Sjekk også med forsikringsselskapet hva som gjelder hvis du holder båten i vannet over vinteren.

Riktig tid og sted

Husk at 15. oktober ofte er datoen som forsikringsselskapet har som sluttdato. Sjekk ut hva som gjelder båten din. Hvor skal båten din stå? Skulle du ha det i hagen din, i en låve eller ved havnen. Uansett er det viktig at overflaten er jevn og stabil. Gode, solide og justerbare støtter er viktig!

Rengjør båten

Når båten er tatt opp, bør man skylle den og foreta en sjekk. Tøm båten for alle puter, tepper og andre stoffer som kan mugne. Kast ut alle organiske materialer, f.eks. gamle matvarer som kan tiltrekke skadedyr. Forsikre deg om at båten er godt ventilert eller evt. en avfukter.

Motorkonservering

Deretter kan du sjekke motoren. Motoren skal helst være varm når du starter, da det blir lettere å suge ut oljen med en oljeskiftpumpe. Ta ut evt. impelleren ut, sånn at den holder bedre. Kontroller propellen for eventuelle feil. Smør propellaksel med fett. Bytt olje og filter på motoren, da det er best å stå med frisk olje når båten overvintrer.

Vannsystemet

Sørg for at det er nok vann i båten. Åpne alle skroggjennomføringer halvveis opp. Alle beholdere f.eks. varmtvannsbeholdere og pumper tømmes for vann. Alle kraner åpnes og glykolblandingen helles i toalettanlegget.

Drivstofftanken

Drivstofftanken skal helst være tom eller full for å minske risikoen for kondensasjon. Hvis det er diesel, kan man tilsette dieseltilsetning.

Smøring

Gå gjennom elektronikken. Spray kontakter med kontaktspray som forhindrer korrosjon, f.eks. 6-66. Smør batteripolene, kontrollkablene og andre kontaktflater. Kontroller batteriene og lad dem om nødvendig over vinteren.

Overdekk båten

Overdekk båten med presenning eller krympeplast. Tenk på at båten skal tåle selv de verste stormene! Det som er bra med krympeplast er at det sitter tett, og man kan installere en glidelåsdør sånn at man kan komme lett inn i båten om det behøves.

Tyverisikre din båt


Fjern alt som er verdt å stjele. Hvis det er mulig, så ta med motoren hjem. Hvis ikke så lås den fast med en godkjent lås. Ta bilder av båten og motornummeret og se til båten i jevne mellomrom.

Produkter til opptak av båten