Lukk
Meny
Kundeklubb
Handlekurv
Meny

ALT TIL SOMMERTUREN - OPPTIL 38% PÅ UTVALGTE SOMMERPRODUKTER - KLIKK HER

9 TIPS INNEN SJØSETTING

Endelig er våren her og den nye sesongen er i gang! Men er du klar til den nye båtsesongen og sjøsettingen? Vi har lagt en liste med 9 ting du bør huske på innen du setter båten i vannet.

1. RENGJØRING AV BÅTEN


Vask fribord, dekk og overbygningen med vann tilsatt med f.eks. Watski Super Cleaner som har vunnet "Best i test". Slip av all løs bunnmaling med grovt vannslipepapir. Hvis du bruker selvpolerende maling, må du male så langt ned som mulig. Hvis bunnen er sterkt angrepet med mye løs passende maling, kan det være en fordel for deg å bruke høytrykksspyleren først. Hvis det er en hard bunnmaling, kan du bare gjøre en grundig vask eller våtsliping.

VIKTIG! Bunnen må være helt tørr før du påfører et nytt lag maling!

2. BUNNMALING


International har et bredt utvalg av maling og pleieprodukter for båter, og du kan velge nøyaktig hva som fungerer best for deg og båten din. Forsikre deg først om at overflaten er tørr og fri for støv.

Teip vannlinjen med malingsteipen og påføre deretter bunnmalingen med en rull. Mal også litt over malingsteipen. Hvor mange lag du må male varierer fra hvilken bunnfarge du velger. Flere lag gir lengre og bedre beskyttelse. Mal alltid dobbelt ved vannlinjen, foran og ved roret. Fjern teipen så snart du er ferdig med å male.

Nye sinkanoder installeres bare når alt malerarbeidet er utført. Vær oppmerksom på at det ikke er maling på overflatene der anodene skal monteres.

3. POLERING


Her er det utrolig mange gode produkter å velge mellom. For eksempel kan du starte med International Liquid Rubbing. Produktets fine korn har en slitende effekt og fungerer like bra enten du polerer for hånd eller med en poleringsmaskin. Hvis du bruker en poleringsmaskin, skal omdreininger ikke være for høye. Deretter kan du bruke Marine Polish som kan påføres for hånd eller med maskinen.

Avslutt med voks hvis nødvendig, som f.eks. UV-polering med teflon® fra International som gir en hard, blank og smussavvisende overflate. Den har utmerket holdbarhet og beskytter mot UV-stråler.

Hvis gelcoaten er i fin stand, poler det med f.eks UV Polish og avslutt med voks.

4. VANN

Sjekk opp varmtvannsberederen og slangene. Forsikre deg om at varmtvannsberederen er fylt med vann før den starter, ellers ødelegger du den el-patronen.

Kontroller alle vannslanger - hvis de er tørre eller har begynt å sprekke, bytt dem ut umiddelbart. Bruk alltid to slangeklemmer i rustfritt stål av høy kvalitet og plasser de motsatt av slangene.

5. TOALETT/ FRISKT VANN

Gå igjennom gjennomføringer, avmonter slangene og kontroller at alle ventiler åpnes og lukkes ordentlig. Sjekk også alle slangeklemmer at de ikke har fått rust og korrosjon.

Alle slangetilkoblinger under vannlinjen må ha doble rustfrie slangeklemmer.

6. MOTOREN

Kontroller og montere impellerne. Hvis det ikke ble byttet ut luft, olje og drivstoff-filter under vinterbevaringen, gjør du det nå. Ikke glem å sjekke og skifte olje i girkassen.

Start motoren før sjøsetting. Forsikre deg om at du har kjølevann til motoren. Kontroller at kjølevæskenivået er riktig og at blandings forholdene er i samsvar med forskriftene. Bytt om nødvendig på ferskvannkjølte motorer evt. sinket i varmeveksleren.

Hvis motoren er en bensinmotor, bør du også sjekke tennpluggene. Disse må kanskje byttes eller stilles inn. Sjekk også drivremmen for sikker sjøsetting.

7. BATTERI


Kontroller syrenivået i batteriene. Tilsett destillert vann om nødvendig. Gjennomgå også alle forbindelser for å sikre at det ikke har skjedd noen korrosjon om vinteren. Du kan også spraye med batteripol beskyttelse for å beskytte mot smuss og støv. Deretter lader du batteriene ordentlig slik at de er fulladet når det er tid for sjøsetting.

Hvis ikke batteriene ikke blir fulladet, kan det indikere en feil, og at batteriet må byttes ut. Bytt aldri bare ett batteri på en batteribank.

9. RIGGEN


Vask riggen med supercleaner for snavs og mågeefterladenskaber mm. og efterse den nøje, tjek for revnedannelser, buler og evt. korrision. Når riggen er aftørret smøres den med mastepleje evt. mast restorer fra Owatrol. Sørg for at alle elektriske forbindelser i riggen ser godt ud. Efterse den løbende rig og se om alle kardeller er intakte, og at der ikke er lus i wirene I så fald skal de straks udskiftes.


Undersøg også vantskruer. Føles de træge og "piber", skal de renses med benzin og eftersmøres med rigolie. Tjek også dit rulleforstag samt få tapet alle skarpe kanter, så de ikke ødelægger dine sejl.

8. TEAK-DEKK


Vi har et ganske stort utvalg av teakpleieprodukter som du kan bruke til å rengjøre teak som du har om bord. Hvis du bruker Owatrol Deep Cleaner, skyller du først med vann, deretter børster du Deep Cleaner nedover treet, og lar det virke i omtrent 40 minutter. Børste deretter med vann for å fjerne Deep Cleaner. Treet vil virke rødlig og all skitt vil være borte. Nøytraliser / skyll med mye vann.


Nå er det på tide for trinn 2 å komme tilbake til teakens naturlige farge. Børste sjenerøst med Owatrol Deck Cleaner, husk å holde teaken våt i omtrent 30 minutter. Unngå Deck Cleaner på aluminium. Børste og skyll grundig. Merk at syren i Owatrole spiser all voks på fribordet, så du trenger bare å vokse etter at teaken er renset. Bland vaskemiddel og vann i en bøtte og mopp teaket til vannet har nøytralisert oksalsyren i Owatrolen. La teaken tørke i en dag.

For å beskytte og forbedre den naturlige teakstrukturen, kan du nå påføre et strøk Owatrol Deck Sealer. La det trenge inn i treet i 10-15 minutter, og påfør deretter et annet strøk. Ikke la Deck Sealer tørke mellom applikasjoner uten å stryke. La det tørke i omtrent 30 minutter, og tørk deretter av overflødig olje.

Så nå bør du vær klar til å sjøsette båten. Lykke til med sjøsettingen og ny sesong!