Lukk
Meny
Kundeklubb
Handlekurv
Meny

GÅ TIL KAMPANJEVARER HER

Den store nybegynnerguiden for SUP-brett

SUP er en morsom aktivitet og fantastisk måte å komme seg ut på vannet, men det kan være litt vanskelig i begynnelsen. I denne guiden lærer du hva du skal tenke på når du forbereder deg selv og din SUP for en tur på vannet og hvilken teknikk som er best for deg som nybegynner.

Før du drar ut er det viktig å tenke på sikkerhet, enten du planlegger å padle en kort runde på grunt vann eller ta deg en dagstur. En flytevest med riktig oppdrift må alltid brukes. Da vi var ute og testet SUP Ride 325 brukte vi Spinlocks kompakte og smarte oppblåsbar flotasjonsenhet Alto. OBS! Den er ikke godkjent som redningsvest i Norge. Men er en oppblåsbar flotasjonsenhet. 

Det kan også være bra å bruke en såkalt sikkerhetsline, som forhindrer at SUP brettet flytter bort fra deg. Hvis du skulle falle i vannet bør du også bruke våtdrakt som kan holde deg varm. Dette lar deg også ta lengre turer tidligere og senere i sesongen når det ikke er så varmt ute og i vannet.

Enkel montering

SUP: Når du forbereder SUP-brettet er det viktig at du sjekker at den er intakt og oppblåst ordentlig. Du gjør dette ved å bruke den medfølgende pumpen med manometer. Forsikre deg om at det ikke er skarpe steiner eller annet som kan skade SUP når du blåser den opp.

For å beskytte SUPen mot skader under installasjonen bør du blåse den opp på en plen, sandstrand eller annen overflate som ikke kan skade brettet. Hvis du vet at det ikke er noen god overflate der du skal padle kan du ta med et teppe for å legge på bakken og bruke som beskyttelse. Oppblås SUP-brettet til du når den anbefalte PSI. Hvis trykket er stabilt når du slutter å pumpe er SUP brettet klart til bruk.

Hvis du mistenker at det er hull i SUP-brettet kan du skvette litt vann på den eller holde den under vannet. Hvis det oppstår bobler har du funnet hullet. Bruk deretter det tilhørende reparasjonssettet til å reparere SUP brettet og gjenta den samme testen igjen. Hvis det ikke lenger knirker eller bobler er hullet reparert.

Padleåre: Padleåren som følges med er veldig enkel å montere. Den er todelt og trenger bare å klikkes sammen.

Finne til SUP-brett: Monter finnen ved å sette den inn i sporet. Husk at finnen skal peke bakover. Fest den deretter med splinten som klikker når den er i riktig posisjon.

Demontering: Når du er ferdig med SUP-turen åpner du ventilen og trykker på den røde knappen som vises på videoen. Slipp all luft, fjern finnen, rull opp SUP-brettet, demonter padleåren og pakk ned i sekken.

Tenk på: Hvis SUP-brettet ikke har tid til å tørke før du pakket den ned er det viktig å lufte den når du kommer hjem. På denne måten unngår du ubehagelige overraskelser som mugg neste gang du bruker den.

Montering og teknikk

Kom i gang med SUP (Stand Up Paddling)

Nå har vi kommet til den morsommste delen! Å ha riktig lengde på SUP-padleåren din er viktig. Den bestemmer hvor mye kraft du får ut av hver grep. En åre av riktig lengde gir deg god innflytelse og lar deg bruke riktig teknikk uten å bruke for mye energi. En god retningslinje er at åren skal være et åreblad + høyden på SUP-brettet- Åren skal være lenger enn deg når du er i den posisjonen du skal padle i.

Den kuppede delen av håndtaket skal vende bort fra deg, mens den kuppede delen av bladet skal vende mot deg. Håndtaket på åren skal være litt bredere enn skulderbredden, da får du den beste kraften fra grepene dine.


Når du har montert ustyrene er det på tide å gå ut på vannet, men ikke glem redningsvesten! Hvis dette er første gang du er på en SUP kan det være vanskelig å finne balansen. Følg disse trinnene for å gjøre det lettere:


1. Hvis du har kjøpt en bånd begynner du med å feste den rundt foten. Gå deretter opp på SUP brettet og gå på kne. Dette er en god utgangsposisjon for å hjelpe deg med å trene teknikk uten å kreve for mye balanse. Plasser rett bak midten av brettet. På denne måten skyver du ned finnene og får bedre styrekraft mens du holder SUP brettet stabilt.


2. Når du føler deg klar kan du prøve å sakte stå opp uten å padle. Finn balansen ved å holde øynene langt fremme og fokusere på hvordan bølgene beveger seg. Dette hjelper deg å forutse havets bevegelser og dermed få en bedre balanse. Knærne skal være litt bøyde og ryggen holdes rett. Nå kan du forsiktig ta lange, langsomme padleslag. Forsikre deg om at hele bladet er under vannoverflaten så lenge som mulig under hvert padletrekk. Når du har funnet teknikken kan du eksperimentere med å stå lenger bak på SUP for å ta smalere svinger.

Nå har du lært det grunnleggende for å komme deg ut og nyte en dag på vannet!

Det er mange forskjellige måter å bruke et SUP-brett på. Hvis du føler at du mestrer den grunnleggende teknikken kan du begynne å bruke den til treningsformål, til yoga, konkurranse og mye mer!

Lykke til!

Annet utstyr, SUP-brett og våtdrakter