Watski Logo Light
Forslag
Viser av produkter
Vis alle

Sjekkliste: Kontroller din båt før sesongstart

Nå som snøen har smeltet og blomstene dukker opp er det på tide å begynne å seile igjen! Det siste du ønsker å møte i en varm vårdag på vannet er en ødelagt båt og en stor reparasjonsregning.

Vårforberedelsen kan for noen være noe som må fullføres raskt mens for andre er dette en gjensynsglede med båten sin.

Den årlige rengjøringen og klargjøringen for sjøsetting vil forhindre problemer og sørge for at du får full glede av båten din når du er klar til å ta den ut på vannet.

Mens noen båteiere velger å ha profesjonell hjelp eller har satt båten inn på et vinterlager er det ingen grunn til at du ikke kan gjøre det selv. Hvis du vet hvilke ting du skal ta vare på kan du spare penger mens du koser deg ved å ta vare på din egen båt. Og hvis du har familie eller venner som er villige til å hjelpe til vil prosessen gå mye raskere!

Det finnes mange forskjellige typer båter og størrelser så du bør alltid sjekke brukerhåndboken for spesielle instruksjoner eller hensyn. Men denne sjekklisten har du fått dekket det aller viktigste.

Skrog, dekk, oversider og propeller

1. Undersøk skroget

Skader kan oppstå med hvilken som helst vinterlagringsmetode. Kontroller først om det er sprekker i båten og inspiser deretter skroget nøye. Er alle skruer og beslag fortsatt tette og smurt? Hvordan ser malingen ut? Gjør eventuelle nødvendige reparasjoner og fikse områder der malingen ser slitt ut.


2. Rengjør skrog, dekk og oversider

Selv om et kvalitetsventilert deksel fjerner mugg kan det hende du fremdeles er uheldig å bli utsatt for det i båten hvis presenningen ikke har vært tett. Nå er det på tide å lete etter mugg som kan ha kommet under dekket / presenningen.

Avhengig av hvor hardt du blir truffet kan det hende du må bruke en kommersiell form for rensemiddel eller en løsning av fortynnet blekemiddel (en del blekemiddel, tre deler vann) eller 3% hydrogenperoksid. (Vær forsiktig så du ikke bruker blekemiddel eller peroksid på tre eller fargede stoffer.)

Vurder å bruke noen form for verneutstyr for å forhindre innånding av sporer eller få sporer på huden din. Noe som kan forårsake irritasjon og andre helseproblemer. Forsikre deg om at all sopp / mugg behandles grundig. Bruk et ikke-slipende rengjøringsmiddel for å vaske skrog, dekk og topper grundig.

3. Voks skroget for å beskytte og bevare malingen

Å vokse båten kan forlenge malingens levetid med to eller tre årstider så det er lurt å vokse hvis du ikke har blitt gjort nylig. Se utvalg av voks for å beskytte og bevare malingen her.


4. Undersøk propellene for sprekker eller forvrengning

Det er viktig å holde propellen i toppform fordi skadede propeller kan forårsake problemer. Forsikre deg om at propellene er trygge og bytt ut om nødvendig. Forsikre deg om at avløpspluggen sitter godt. Du vil ikke bli overrasket når du kommer ut på vannet! Se utvalg av propeller til din båt her.

5. Sjekk tilhengeren om båten har blitt vinterlagret der

Dette er også et godt tidspunkt å undersøke tilhengeren din. Er ledningene skadet? Er bremselys og blinklys i orden? Gjør eventuelle nødvendige reparasjoner slik at du kan få båten trygt i vannet.

Batterier og elektronikk

8. Rengjør og lad batteriene

Rengjør terminalene og kabelendene, og lad deretter batteriene og test dem for å se om de holder på ladingen. Sett inn batteriene. Det er lurt å bruke selvlåsende mutter i rustfritt stål for å forhindre at kablene løsner.

9. Kontroller og sjekk at alle elektriske utstyr og elektronikk fungerer som de skal

Se på alle elektriske tilkoblinger - de skal være rene, tette og korrosjonsfrie. Test ror og bryterne. Er alt funksjonelt? Ikke glem å slå av batteribryteren for å sikre at den automatiske lensepumpens nivåbryter fungerer som den skal. Se spesielt etter smeltede eller brente forbindelser! Disse må repareres eller byttes ut da det kan være en fare for din sikkerhet!

Hvis du merker store skader eller potensielle problemer, bør du kontakte en profesjonell elektriker.

10. Bytt ut utbrente pærer

Dette trinnet er lett å glemme, men viktig. Det kan være lurt å oppbevare ekstra pærer på båten hvis de går ut mens du er på vannet. Det kan faktisk være lurt å vurdere å oppgradere til LED-pærer. Disse reduserer slitasje på batteriene og gir deg bedre lys.

Vannsystemer

11. Hvis du har klargjort vannsystemet ditt for vinteren, må du fjerne frostvæske før du tar det i bruk

Hvis du har brukt frostvæske i ferskvannstanken må du skylle den ut før du kobler til pumpen og skyller vannrørene nøye.

12. Gjenoppta vannsystemet

Før du bruker vannsystemet må du desinfisere det.

Væskenivåer om bord

13. Kontroller alle væskenivåer

Dette gjelder som f.eks motorolje, kjølevæske osv. Har du en hydraulisk styring må du kontrollere væskenivået der også.

14. Bytt motorolje, oljefilter og smøremidler

Hvis du ikke skiftet disse under vinterlagring bør du gjøre dette nå.

Belter, kabler og slanger

15. Forsikre deg om at stroppene sitter tett rundt remskivene og at de ikke er slitte

Bytt slitte belter.

16. Sjekk slangene for sprekker og sprøhet

Bytt ut eventuelle skadede slanger. Se etter sprekker eller sprøhet på ytre kappe med gasspjeld, girskifte og kontrollkabler. Disse kan signalisere indre korrosjon. Bytt ut eventuelle ødelagte kabler. Om du trenger helt nye strømkabler, men du finner ikke størrelsen på ferdigpresset kabel? Watski har nå en helt ny tjeneste der du kan få kjøp skreddersydd rørkabelsko kabel til ditt behov. Les mer om dette her.

Drivstoffsystem

17. Undersøk drivstoffsystemet for lekkasjer eller skader

Se nøye på drivstoffslanger, koblinger og betongoverflater. Ser du mykhet eller sprekker? Bytt ut ødelagte komponenter. Forsikre deg om at alle beslag og klemmer er sikre nok.

18. Kontroller at motor-, eksos- og ventilasjonssystemene fungerer

Hvis du merker noen problemer, anbefaler vi sterkt at du får hjelp av en profesjonell for å fikse dette.

19. Kontroller båt motoren sin "kjølevannspumpe" annenhver sesong

Hvis du ikke husker om du har undersøkt sjøvannspumpene i fjor, så gjør det nå. Smør monteringsbraketten.

20. Sjekk drivstoffet om bord

Hvis du ikke fylte tanken din med tre fjerdedeler og fylte drivstoffstabilisator før du lagret den om vinteren, må du være spesielt oppmerksom på drivstoffet ditt. Drivstoff kan bli forurenset hvis det ligger for lenge, så hvis du er usikker på tilstanden til drivstoffet som er igjen i tanken om vinteren. Må du tømme og fylle på med nytt drivstoff som inneholder mindre enn 10% etanol.

21. Kontroller tilstanden til kontrollkablene og sjekk sikkerhets- / avbryteren

Hvis du merker forverring eller funksjonsfeil må du reparere eller bytte ut slitte eller dårlige deler.

22. Prim drivstoffsystemet hvis du har en elektrisk drivstoffpumpe

Tørking av en elektrisk drivstoffpumpe vil skade den alvorlig.

23. Forsikre deg om at motoren din går som den skal

Uansett hvilken type motor du har så les alltid brukermanualen for spesifikke instruksjoner om hvordan du starter motoren etter vinterlagring. Når du starter den hør godt etter lydene den lager. Hvis du hører noe unormalt kan det være lurt å vurdere å få en profesjonell til å diagnostisere problemet. Test også for å se om motoren reagerer normalt når du varmer den kort.

Lykke til og vi ønsker dere en fin båtsesong ute på det blå hav!

?
Handlekurv
Logg inn
Glemt ditt passord?
Bli medlem
Allerede medlem? Logg inn her for å ta del av fordelene
Glemt passord
Fyll inn din e-post nedenfor og vi sender deg en e-post om hvordan du tilbakestiller ditt passord