Watski Logo Light
Forslag
Viser av produkter
Vis alle

Fra et lite oppussingsprosjekt til full renovering av båt

Hele 2 år har gått og Leif Ove er snart klar med sitt båtprosjekt – En forlenget Halco 26, 1976 modell. Det hele startet med behovet etter et nytt prosjekt etter at huset var ferdig oppusset.

Leif Ove forteller oss om prosjektet som han legger så mye tid og sjel i. Han gir oss også sine tips på hva man skal tenke på når man fikser en brukt båt. Kanskje dette vil gi deg inspirasjon til å starte ditt eget båtprosjekt?

Leif Ove har alltid noen prosjekter. Han gjør snekkerarbeid på hobby basis og liker å ha noe å susle med etter arbeidstid. Båtprosjekter begynte han med allerede i barndommen da han var med sin far som har bygget flere halvfabrikat båter. Leif Ove var en ivrig hjelper. Og slik startet tanken og drømmen om å bygge noe selv, men han var usikker. Skulle han bygge noe helt nytt eller finne noe gammelt som trengte litt flikking og kjærlighet?

Hobbysnekkeren liker helst oppussing og renoveringsprosjekter, og begynte derfor jakten på det perfekte båtprosjektet. Han ville forvandle noe gammelt som andre har gitt opp, til noe vakkert som man kan være stolt over å ha fått til.

Hva er din drømmebåt?
Nå er det sånn at båtfolk flest har 3 fot syken, og drømmer alltid om en større båt, men tror nok min drømmebåt er type Targa 27 eller 29 fot.

Grunnen til at dette er drømmebåten min er at den er veldig anvendelig til både fisketurer så vel som turbåt. Det å kunne bevege seg trygt rundt hele båten og allikevel ha god plass inne i cabinen med alle fasiliteter, samt at dette er en lukket båt med selvlensende dekk og ingen kalesje som er etter min mening den beste typen vestlandsbåten slik været er her på Karmøy.

Det som gjør at dette fremdeles er en drøm er at jeg ikke har funnet et oppussing prosjekt av denne typen båt til rett pris og synes vel egentlig at denne typen båt ligger litt for høyt i pris til mitt bruk slik det er i dag. Men skal det bli til noe en dag så er det viktig med drømmer, sier Leif Ove med et smil.

Hva så du etter når du skulle kjøpe brukt båt?
Har alltid hatt sansen for eldre båter, men det måtte være en glassfiber båt. Det som jeg ellers var på jakt etter var en lukket vestlandsbåt med selvlensende akterdekk som var egnet til å kunne fiske ifra og enkelt spyle akterdekket. Men samtidig kunne krype inn i under tak på kalde dager og kanskje muligheten til å kunne overnatte.

Etter mye leting og tanker om bruksområde på båten, endte valget på en båt han fant i en gruppe på Facebook, dette ble starten på prosjektet. En Halco 26, 1976 modell med en Ford Mermaid 200hk turbo som var totaloverhalt i 2008 og som var i meget god stand. Leif Ove forteller at det vel egentlig tilstanden på motoren som avgjorde at det ble akkurat denne båten.

Båten ble hentet i Stavanger og han tok sjøveien hjem til Karmøy. Siden han hadde muligheten ble båten tatt i bruk under en sesong der han fikk testet og følt på om dette var den rette båten før prosjektet skulle dra i gang. Det kjentes rett! Leif Ove gikk "all in" i prosjektet og forlenget garasjen med et kapell for å få plass til båten. Slik fikk han båten under tak og med garasjeporten åpen ble garasjen et perfekt verksted.

LEIF OVES BESTE TIPS FOR Å FIKSE OPP EN BRUKT BÅT

Hva er ditt beste tips når man skal fikse opp en brukt båt?
Det kommer an på hvor stort prosjekt du ønsker å påta deg. Det er mye man kan gjøre med litt finish-arbeid uten at det tar helt av, men mitt beste tips om du starter på et større prosjekt er at du først og fremst har interesse, tid og er litt nevedyktig.


For min del er det terapi og en avveksling med det jeg normalt holder på med til daglig, og jeg koser meg med jobben. Begynner man å stresse, sette seg under tidspress osv, så forsvinner hele gleden og man går lei. Men jeg skal jo ikke skryte og si at alle dagen er like gode eller like effektive, da det stadig dukker opp nye utfordringer og problemer i prosessen. Så det er nok greit med en god dose tålmodighet også.

Det er også å anbefale å tenke igjennom og lage en grov plan på hva som skal gjennomføres, og underveis lage en fin plan med delmål som du kan ferdigstille underveis og gå videre til neste delmål.

7 TIPS TIL DEG SOM ER USIKKER PÅ HVOR DU SKAL STARTE MED DITT BÅTPROSJEKT

  1. Lage en plan på hva som skal gjøres, f,eks fjerne gammel innredning, El-anlegg, bakvegg, akterdekk osv. Viktig at du underveis tar bilder og dokumenterer hvordan det var før, under rivningen, og etter at alt er fjernet. Dette er veldig greit å ha dokumentasjon på når ting skal bygges opp igjen, og du garantert har glemt ut hvordan det var.

  2. Tegne opp hvordan man vil ha det, ikke kast gammel innredning da disse også er godt egnet til å bruke som mal, når man skal bygge opp innredningen igjen, om man da selvfølgelig velger å beholde samme løsning.

  3. Lage innkjøpslister underveis over hva man trenger. Viktig å tenke frem i tid og ha alt liggende for ingenting er mere irriterende enn at man mangler noe når man holder på og må bryte for å handle. Eller i verste fall ikke får tak i det man trenger og mister mange koselige timer fordi en må bestille det på nett eller dra til en forhandler.

  4. Sjekk om du har alt verktøy som behøves for å gjør jobben. Jobben blir mye enklere om man har rett utstyr og verktøy. Og man trenger ikke alltid kjøpe det beste av proff verktøy som koster skjorta for å få jobben gjort. Det er ikke alltid vi greier å skjule alle innkjøpene for sin bedre halvdel.

  5. Om det skulle oppstå problemer i prosessen og det vil det gjøre -så finner man god hjelp på nettet eller gode venner/kolleger som kan gi råd og hjelp underveis. Bedre å være sikker enn å ta sjansen, for så senere ta det opp igjen da dette kan få følger videre i prosjektet.

  6. Tenke igjennom det elektriske i båten, lys, varme, lanterner, instrumenter, kokemuligheter, vann, lensepumper, stikkontakter, land strøm, VHF, ekkolodd, kartplotter osv. Dette er lettere å legge opp før all innredning er på plass og man får samlet alt inn til et sikringspanel.

  7. Alt som er under vannlinjen av gjennomføringer er det viktigst av alt å ha sjekket eller helst ha byttet ut. Skulle vært veldig synd etter alt arbeid som er gjort om du en dag finner båten din liggende på bunn.

Har du noen tips på hvor du kan handle det man behøver?
I dag er alt veldig lettvint der vi finner alt vi trenger på nett og får produktene levert rett hjem på døren. Det er alltid greit å planlegge litt og tenke litt frem i tid på hva du trenger og ikke minst skrive ned en handleliste. For ingenting er kjedeligere når du er godt i gang og du plutselig mangler noe som gjør at du ikke kommer videre.

Hva må man tenke på når man starter et slik prosjekt?
Tenke igjennom hva ditt ønske og behov er og i tillegg se om det er gjennomførbart. Det er ingen grunn til å starte på et prosjekt som du ikke kan gjennomføre.

Hva er det viktigste man må tenke på?
Alt som er under vannlinjen av gjennomføringer, sjekke om skroget har sår eller gassfiberpest/blemmer etc. Det er også viktig å ikke gjøre de store endringene med tanke på vekt fordelingen om bord. Man ønsker jo selvfølgelig at båten ligger like fint på sjøen etter endringene som før oppussingen.

Det er ikke alltid ting går som planlagt og det tror jeg vi alle har vært med om. Det samme hendte Leif Ove også i sitt prosjekt. Heldigvis var det ikke de store problemene, men hadde en kjedelig nedtur etter at hele båten var pusset ned utvendig etter utallige timer.

Hva hendte etter du pusset ned båten?
Jeg skulle klargjøre for lakkeringen og skulle lakkere båten for første gang i mitt liv med sprøytepistol. Fikk et flott resultat med grunningen, men selvsagt når selve lakkeringen og sluttstrøket ble sprøytet på båten. Gikk jeg tom for maling og fikk ikke tak i mer da det var leveringstid på akkurat denne fargen ifra leverandøren. Uansett hvem og hvor jeg ringte rundt hadde ingen dette inne. Dette resulterte i at hele båten måtte slipes lett over atter en gang før sluttstrøket ble påført.

Hva har du lært underveis?
Det jeg har lært av dette båtprosjektet er at du må ha tålmodighet og tid. Ting tar lengre tid enn man først tror og det dukker alltid opp noen utfordringer og problemer som man må løse. Men det er jo litt av gleden å finne ut av det og se sluttresultatet og se at alt fungerer er selvsagt verdt alle timene og «slitet». Man trenger ikke være ekspert på å fikse opp en brukt båt, men greit å være litt nevedyktig, og i dag er det lettvint med at du finner bortimot alt på nett om det skulle dukke opp noen utfordringer.

Hvor lang tid tok egentlig prosjektet?

Prosjektet tok litt lengre tid enn først planlagt. Planen endret seg under prosessen til et lite oppussingsprosjekt til full renovering både utvendig og innvendig. Så antall timer brukt har jeg ikke tall på, men har nå vært «hagereder» i ca. 2 år. Båten er nå klar for sjøsetting, men har selvsagt litt kose arbeid igjen som fullføres når båten ligger på sjøen.

Planen var egentlig å bygge om bakveggen og akterdekket på båten, og pusse opp eksisterende innredning, men under rivningen greide jeg ikke å stoppe ved bakveggen og skulle bare ta litt til, og så enda litt, som igjen endte med å rive ut absolutt alt bortsett ifra motoren og diesel tanken. Og da måtte jeg jo like greit bare ta alt utvendig også, fikk kalkblåst hele båten under vannlinjen pestbehandlet og bunnsmurt opp igjen, pusset ned og lakkert alt over vannlinjen. All innredning ble bygget i nytt teak, toalett rom ble flyttet, alt elektrisk ble byttet. Med andre ord endte det med total renovering istedenfor et lite oppussingsprosjekt.

Og til slutt de siste spørsmålene. Vil du anbefale andre å gjøre dette og hva var det kjekkeste med prosjektet?
Det finnes mange båter liggende rundt omkring som kan bli et flott smykke med litt oppussing og som er verdt å pusse opp. De trenger ikke alltid være de største prosjektene og kan anbefale dette om du vet at du har tid og er litt nevedyktig.

Det kjekkeste med hele prosjektet må være å se slutt resultatet som jeg selv er stolt over å ha fått til, sier han med et stort smil.

Påsken er snart rett rundt hjørne og hobbysnekkeren er veldig klar til å sjøsette båten som han har ventet på å gjøre i snart 2 år. Lykke til Leif Ove og takk for at du ville dele ditt båtprosjekt med oss!

FØR OG ETTER BILDER AV BÅTPROSJEKTET

FLERE BILDER AV RESULTATET

?
Handlekurv
Logg inn
Glemt ditt passord?
Bli medlem
Allerede medlem? Logg inn her for å ta del av fordelene
Glemt passord
Fyll inn din e-post nedenfor og vi sender deg en e-post om hvordan du tilbakestiller ditt passord