Watski Logo Light
Forslag
Viser av produkter
Vis alle

Kjøp- og installasjonsguide for solcellepaneler på båt

Ser solcellepaneler ut som et uhåndterlig prosjekt? To måneder inn i jordomseilingen fant Hammarberg-familien ut at vindturbinen alene ikke ga nok kraft. De valgte derfor å installere solcellepaneler i havnen utenfor kysten av Kapp Verde, og det var nok strøm for resten av turen.

Ludvig Hammarberg hjelper deg gjennom hele prosessen fra å velge riktig panel til montering og installasjon på båten din. I solcellepanel manualen finner du mer detaljert informasjon om selve installasjonen.

1. Identifiser energibehovene dine
For å velge riktig effekt (W) på solcellepanelene dine må du først finne ditt gjennomsnittlige energibehov (Ah / dag). Den enkleste måten å gjøre dette på er med en batterimåler. Hvis du ikke har et slikt instrument kan du gjøre et estimat ved å beregne det gjennomsnittlige strømforbruket til utstyret. Bruk skjemaet nedenfor der:
Strøm (I) måles i ampere (A), spenning (U) i volt (V) mens en enhets forbruk vanligvis brukes, er angitt i Watt (W). I (A) = P (W ) / U (V)

Eksempel: Strømforbruk på en lampe med en effekt på 10 W i en båt med et elektrisk system på 12 V tilsvarer knapp 1A (10W / 12V = 0,83A). Hvis den samme lampen er slått på i 4 timer (h) på en dag, bruker den nesten 4 Ah (4h x 1A) på en dag. Gjør deretter den samme beregningen for alle enhetene dine for å beregne det totale energibehovet ditt. Ikke glem å slå av strømmen som tilføres fra for eksempel en vindturbin.

2. Velg riktig effekt
Nå er det på tide å beregne hvor mye strøm solpanelene dine skal ha for å dekke energibehovet ditt. Watski viser hvor mange Wh / dager solcellepanelene leverer i gjennomsnitt i løpet av en sommerdag i Nord-Europa. Derfor må du konvertere energibehovet ditt fra Ah / dag til Wh / dag. Bruk denne formelen:
Energibehov: (Ah/dag) x U(v) = Wh/dag

Eksempel: La oss si at du har beregnet energibehovet til 40Ah / dag, og at du har et elektrisk system med en spenning på 12V. Da trenger du et solcellepanel som kan levere en effekt som tilsvarer 480 Wh / dag (40Ah / dag x 12 V). Men husk at den faktiske effekten kan være noe lavere avhengig av hvor du plasserer solcellepanelene.

3. Velg plassering
Plasseringen av solcellepanelene er ofte et kompromiss mellom den beste plasseringen og den tilgjengelige plassen, men har en avgjørende betydning for hvor mye solcellepanelene gir. Hvis det er mulig å montere på en svingbar brakett på et stativ ut akter er det klart den mest effektive plasseringen. Mange velger også å feste solcellepanelene på svingbare fester langs båtens rekkverk eller direkte til dekk eller overbygning. Avhengig av båtens forskjellige forhold.

Ta hensyn til følgende:
- Solcellepanelet skal plasseres på et solrikt sted. Hvis du plasserer panelet i skyggen eller delvis skygge vil ikke solcellepanelet lades optimalt.

- Solcellepanelet lades maksimalt når det er vinkelrett på solen.

- En flat montering er det beste kompromisset, men et svingbart brakett gir bedre forhold.

- Panelet skal være så beskyttet som mulig fremfor alt for sjøen, men også i forbindelse med havnemanøver.

4. Valg av solcellepanel

Når du har beregnet hvilken effekt du trenger og identifisert alternativene for installasjon er det på tide å velge hvilken type solceller som passer deg best. Begge typene er gode for maritim bruk og kommer i forskjellige størrelser.

- Harde paneler (Solara S-serien) Har en motstandsdyktig glassflate og en sterk aluminiumsramme som gjør den spesielt nyttig for montering på stativ eller svingbrakett.

- Fleksible paneler (Solara M-serien) Tynne og lette fleksible paneler med en slitesterk gummilignende overflate som kan brukes på. Kan bøyes tre prosent av total lengde og er spesielt egnet for liming eller skruing på buede overflater.

5. Montering

Valget av montering varierer sannsynligvis avhengig av om du har valgt et hardt panel (Solara S-serien) eller et fleksibelt panel (Solara M-serien).

Harde paneler (Solara S-serie)
Som tidligere nevnt er harde solcellepaneler gode for montering på stativ eller brakett, vanligvis på targa-båter i akterenden eller på båtens rekkverk.

Det finnes ferdige vinkler / svingbare solcellepanelholdere i aluminium. Disse er tilpasset for å monteres på båtens rekkverk eller targa bøyer (25 mm rør). Husk at stativet og festningen skal dimensjoneres for sin beliggenhet når det gjelder både vind og sjø. Ved montering på et svingbart brakett kan støttelinjer eller støtteben monteres for å redusere belastningen og gjøre installasjonen mer stabil. Disse løsningene er veldig individuelle og avhenger mye av beliggenhet og forutsetninger. En teleskopisk båtkrok kan veldig enkelt forvandles til et effektivt støtteben mellom dekk / rekkverk og solcellepanel.


Mary af Rövarhamn (Hammarbegs båt) har ikke fast rekkverk. Før installasjonen av de to harde panelene i akter ble hun utstyrt med et 25 mm tykt rør i rustfritt stål mellom den siste scepter og pushpitten på hver side på akter. Panelene ble deretter montert på røret med hver sin egen roterbare NOA-feste.

”Disse paneler lader fantastisk godt ettersom vi kan vinkle dem mot solen” forteller Ludvig

Fleksible paneler (Solara- M-serie) 
Fleksible paneler kan enten skrus eller limes. Hvis du velger å skru inn panelene dine, må du bruke de allerede forberedte hullene som er tilgjengelige. Ikke bor ekstra hull ettersom du risikerer å skade overflaten på panelet. Hvis du velger å lime panelene dine anbefales det at du legger en ubrutt limlinje noen få centimeter fra kanten slik at den bygger en tetning.

Sikaflex 292 kan med fordel brukes. Hvis du trenger å lime panelene på en buet overflate, er det viktig å klargjøre sandsekker eller andre vekter som kan veie panelet mens limet tørker. Sikaflex spres best med en spatel. Ikke glem å dekke til både dekk og topp på panelet før du limer. Fjern dekkbåndet så snart Sikaflex er tørket for å unngå den kjedelige jobben med å fjerne limet fra teipen etterpå. Enten du skrur eller limer på panelene dine kan det være lurt å beskytte kanten. En enkel måte å gjøre dette på er å bruke en skråkant med Sikaflex 291, men husk at hvite Sikaflex blir gule over tid. Av dekk forsiktig, legg en streng Sikaflex og glatt den med fingeren. Dypp fingeren i en blanding av vann og oppvaskmiddel for å forhindre at Sikaflexen stikker til fingeren.

"For oss var det viktig at panelene vi montere kunne tåle å bli gått og satt på slik at de ikke begrenset vår allerede begrensede plass om bord. Noe som er spesielt viktig for oss som seiler med små barn "sier Ludvig Hammarbeg som limte to fleksible paneler på Mary af Rövarhamns

6. Installering
For å redusere belastningen på rekkverket og gjøre installasjonen stabil har Ludvig bundet en linje oppover fra panelet og en linje nedover via en blokk i rekkverket. Begge liner er bundet til vanterne med et såkalt rolling hitch. "Rolling hitch har den fine egenskapen at den ikke glir når den løftes nedover, men kan lett flyttes oppover eller nedover hvis du trekker den andre veien. En enkel, men velfungerende løsning. ” Sier Ludvig.

Dette behøver du:

• Ladningregulator - beregnet til en strømstyrke som tilsvarer den kombinerte strømmen (A) for de tilkoblede solcellepanelene ved maksimal effekt (W).
• Batteri - Regulatorer fra Solara klarer alle slags batterier.
• Kabel - se solcellepanelets manual for størrelse.
• Dekkgjennomføring til kabel.
• Sikring - (lik eller litt større enn den maksimale strømmen til kontrolleren er vanligvis koblet til den positive kabelen)
• Eventuelt amperemeter - for å måle ladningen til panelet (innebygd i visse regulatorer)

Så her gjør du:
1. Monter regulatoren så nær batteriet som mulig.

2. Før en kabel kortest mulig vei fra solcellepanelet til regulatoren via en dekkgjennomføring.

3. Koble solcellepanelet til regulatoren. Pluss til pluss og minus til minus.

4. Koble regulatoren til batteriet via en sikring og muligens amperemeter.

Så er du klar!

Se solcellepaneler under
?
Handlekurv
Logg inn
Glemt ditt passord?
Bli medlem
Allerede medlem? Logg inn her for å ta del av fordelene
Glemt passord
Fyll inn din e-post nedenfor og vi sender deg en e-post om hvordan du tilbakestiller ditt passord