Watski Logo Light
Forslag
Viser av produkter
Vis alle

Linnea Sailing: Hvor lenge er en båt moderne?

Emmy og Marcus har seilet siden de var små barn. Etter et års leting fant de endelig drømmebåten sin, en Linjett 40 ved navn Linnea. Men selv drømmebåten trenger kanskje en forfriskende kjærlig hånd. I dag forbereder de seg på en lang tur til Karibien når de sjøsetter i april 2022. De behøver oppgradere "Linet" slik at båten kan få dem trygt og sikkert gjennom sin lange reise.

Da vi kjøpte Linnea i 2019 var så å si all elektronikk og utstyr om bord det originale utstyret fra da båten ble bygget i 2004. Det var allikevel fortsatt en stor teknologi oppgradering fra båtene vi var vant til. Tidligere kom vi langt med et enkelt batteri og bare en håndholdt GPS for å holde rede på posisjon. Men så seilte vi også bare dagsturer hvor vi begge alltid var aktive under hele turen. Med en større båt drømte vi om å kunne seile lengre avstander, ligge for anker og slippe å bekymre oss for strømforsyning og strømpriser i neste havn, men det var dessverre ikke realiteten første sommeren.

Vi klarte ca. 2 dager uten landstrøm og da måtte vi fortsatt spare strøm. Hvis vi ønsket å legge til kai måtte vi bruke en ekstern batteridrevet lykt. For ellers ville vi ha tappet båt batteriene våre om natten. Utstyret om bord hadde blitt veldig utdatert de siste 15 årene og det fungerte ikke med vår visjon.

Så når bør du vurdere å bytte ut eller oppgradere utstyret ditt?

Det kommer tydeligvis an på hvordan du har tenkt å bruke båten din og hvilke drømmer du har i fremtiden. Vi stiller høye krav til sikkerhet og tilgang til energi om bord. Når vi er på vannet er Linnea vårt transportmiddel, hjem og arbeidsplass og om 1,5 år vil hun lede oss over Atlanterhavet. Det er viktig for oss at vi kan stole på utstyret vårt, at vi kan stole på at vi kan slå på lanternene hver natt og at plotteren fungerer. Derfor er det viktig for oss å gjøre utstyret vi allerede har så energieffektivt som mulig. I tillegg har vi en lang liste med utstyr som vi vil supplere båten med: AIS, radar, watermaker og inverter - Alt utstyr som krever mye strøm og som må fungere 24/7.

Hadde vi bare hatt bruk av båten i hjemmet vårt ville behovet åpenbart sett annerledes ut. Da kunne vi ha sluppet unna med å bare bytte ut de gamle lampene med LED slik at du faktisk kan slå på ankerlyset om natten og oppgradere til en ny plotter for å unngå å vente et kvarter før du klarte å zoome inn på riktig område. Resten kunne vi ha ventet et år på å installere.

Slik er vår fremtidige prosjektplan

Akkurat nå jobber vi hardt for å erstatte og oppgradere alt vi føler vi ikke kan stole på, for det er det viktigste for oss - vi må føle oss trygge med utstyret og dette gjelder ikke bare elektronikk, men også tau og dekkutstyr gjennomgått. Selvfølgelig har det sine ulemper at vi må gjøre alle forbedringene på en gang. Noen ganger skulle vi ønske at noen ting hadde blitt oppgradert gjennom årene, men det har også sine fordeler.

Vi får sjansen til å tenke gjennom hvordan vi vil ha det selv og hvilke oppgraderinger som er viktige for oss. Det tar selvfølgelig mye tid, men det er også veldig gøy og vi blir virkelig kjent med båten og hvordan utstyret fungerer. Vi forstår at ikke alle båteiere har mulighet, ambisjon eller tid til å jobbe med båten sin.

4. TING DU MÅ TENKE PÅ INNEN DU SKIFTER UT UTSTYRET

Her er noen av våre tips for ting du må huske på når det gjelder å gjennomgå og muligens oppgradere utstyret ditt.

  1. Tenk på hva du skal bruke båten din til. Er det noe i dagens situasjon som gjør det umulig? Er det noe som kunne vært løst ved å gjøre en enkel oppgradering? Tenk også på hvem du vanligvis har med deg om bord og hvilken kunnskap de har.

  2. Gå igjennom all utstyr om bord og gjør service av alt utstyr som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. For eksempel kan slitte tau, blokker og avlastere raskt forårsake skade på både båten og folk om bord hvis de knekker til feil tid. Husk at UV og saltvann slites ekstra på utstyret.

  3. Hvis du har det samme problemet som vi hadde med at energiforsyningen ikke var tilstrekkelig nok, så tenk på hva som skaper dette problemet. Fungerer batteriet som det skal eller har det mistet kapasitet? Har du noe utstyr som trekker mer strøm enn nødvendig, for eksempel gamle lamper eller et dårlig isolert kjøleskap? Mål forbruket på litt forskjellige tidspunkter, slik at du enkelt kan se om du har noe du kan forbedre. Hvis du trenger å finne en måte å øke mengden energi om bord på kan du vurdere om det kan være et alternativ med en liten solcellepanel. På den gamle båten vår prøvde vi å sette ut en mindre solcellepanel når været var bra og det fungerte bra. Da vi ikke brukte panelet la vi dette under en av køyene.

  4. Lag en liste og prioriter! Vi bruker et digitalt verktøy der vi kan legge til, fjerne og raskt prioritere listene våre. Vi har delt den slik at vi har laget en liste for hvert område, for eksempel har motoren sin egen liste samt solcelleinstallasjon, elektrisk system og forsterkninger på dekket. På denne måten glemmer vi ingenting, enten det er årlig vedlikehold av eksisterende utstyr eller et helt nytt prosjekt.

FØLG LINNEA SAILING SIN REISE

Følg Emmy & Marcus fremover og se dem "over ryggen" når de installerer, bygger om, river og oppgraderer Linnea slik at hun kan bære dem ut i verden!

Du kan følge Linnea Sailing på deres blogg, Instagram eller Facebook.

?
Handlekurv
Logg inn
Glemt ditt passord?
Bli medlem
Allerede medlem? Logg inn her for å ta del av fordelene
Glemt passord
Fyll inn din e-post nedenfor og vi sender deg en e-post om hvordan du tilbakestiller ditt passord