Watski Logo Light
Forslag
Viser av produkter
Vis alle

Guide til årlig service av oppblåsbare redningsvest!

En redningsvest er et personlig og veldig viktig redningsutstyr, du bør derfor alltid sjekke om vesten din er fullt funksjonell.

Du kan sjekke vesten din selv eller du kan få det gjort hos en profesjonell/levere den til en forhandler, det viktigste er at vesten er 100 % funksjonell.

Finn gjerne fram bruksanvisningen til din redningsvest og/eller følg fremgangsmåten her: 

Legg den oppblåsbare redningsvesten på et bord. Åpne redningsvesten i siden; den har enten en borrelås eller en glidelås. Legg merke til hvordan den er brettet, slik at du kan brette den sammen korrekt igjen. Ta CO2-patronen ut, og sjekk om det er hull i toppen av den. Er det tilfelle, så er den tom og skal skiftes ut.

NB! Gassen kan lekke ut selv om det ikke er synlig hull i patronen. Legg patronen på en vekt (brevvekt). På selve patronen er det påtrykket den opprinnelige totalvekten (patron+CO2). Patronen kan maks mangle på gram. Hvis den mangler mer skal den skiftes ut.  På denne vesten er patronen 34 gram og totalvekten skal være 146,6 gram.

Når vi legger den på vekten viser den 148 gram, altså GODKJENT. Når patronen skrues tilbake i mekanismen skal den skrues godt fast, slik at når den aktiveres, og palen slår opp i patronen, så slår den hull i gasspatronen, og ikke opp i ingenting. Ved manuelle oppblåsbare vester (ikke automatiske vester som skal utløses manuelt) skal du i tillegg til punktet over også sjekke at den grønne sikkerhetsindikator er intakt, og at snoren til utløsermekanismen er intakt.

Gasspatronen er Godkjent/OK, det står 146,6 gram på den, men den viser 148 gram, så det er rikelig med gass, og den skal ikke skiftes

Mekanismer kan være forskjellige fra modell til modell, flere modeller har en indikator som lyser grønt eller rødt. Lyser den rødt skal den skiftes, lyser den grønt er den OK. Noen utløsere har en synlig tablett, som du kan sjekke (se bilde).

Hvis den er bløt, skal den skiftes ut. På andre vester er det en utløserenhet med en dato – den har normalt en levetid på tre år, hvis den er for gammel, skal du skifte den.

Sjekk også at den manuelle utløseren er ført tilbake, og at den lille grønne sikkerhetsklipsen er intakt. 

Her sjekkes om lungen er intakt.

1. Blås vesten opp igjennom munnstykket, og la vesten ligge i et døgn (24 timer). Hvis trykket går ut, har vesten et hull og skal kasseres. Legg merke til at lungens hardhet påvirkes av om det er kaldt eller varmt, pumpe den derfor opp i en konstant stuetemperatur.

2. Når du pakker vesten sammen etter sjekk, er det viktig å følge bruksanvisning som følger med, den viser hvordan du skal brette vesten uten å skade den.

3. Det anbefales at du undersøker alle dine oppblåsbare flytevester ved hver sesongstart.

Er du i tvil om noe så spør din forhandler eller lever vesten til en profesjonell service.

Hva sier loven?

Stortinget vedtok i 2015 at alle som befinner seg i fritidsbåter med en lengde på mindre enn åtte meter, må ha på seg godkjent flyteutstyr ved utendørs opphold når båten er i fart. Når båten er 24 meter eller mindre, er det båteier og båtfører som er pliktig til å sørge for at det er nok redningsvester eller flyteutstyr til alle om bord, og at disse er lett tilgjengelige for alle

Regelen sier at du skal ha på deg egnet flyteutstyr om bord i fritidsbåter under åtte meter, når båten er i fart og du oppholder deg utendørs.

Fritidsbåt er i denne sammenhengen enhver flytende innretning som brukes utenfor næringsvirksomhet, og som er beregnet på og i stand til å bevege seg på vann. Båter som leies ut til fritidsformål er også omfattet.

Det vil si at motorbåter, seilbåter, robåter, vannscootere, kajakker og lignende, faller inn under kravene til egnet flyteutstyr. Vannsportutstyr som blir slept etter båten, for eksempel vannski, tube og wakeboard, er også omfattet av påbudet om å ha på egnet flyteutstyr.

Det er hver enkelt passasjer sitt ansvar å selv bruke utstyret om bord, med unntak av personer under 15 år. Her er det båtfører sitt ansvar å påse at utstyret brukes. Dette gjelder også for spedbarn. Følges ikke reglementet som er satt for bruk av redningsvester og annet flyteutstyr, kan du risikere å bli bøtelagt.

Selv om det ikke er påbud med bruk av redningsvester i båter over 8 meter, anbefales det likevel at alle som befinnes seg utendørs på en fritidsbåt i fart, har på seg redningsvest til enhver tid.

HUSK AT REDNINGSVEST KAN REDDE LIV!

?
Handlekurv
Logg inn
Glemt ditt passord?
Bli medlem
Allerede medlem? Logg inn her for å ta del av fordelene
Glemt passord
Fyll inn din e-post nedenfor og vi sender deg en e-post om hvordan du tilbakestiller ditt passord