Watski Logo Light
Forslag
Viser av produkter
Vis alle

3 enkle tips for å unngå bunnstoff tabbene

Nå er tiden her der alle båtfolk flokker ned til båthavnen for å gjør båten klar til sjøsetting. Våren er den perfekte tiden å komme i gang med vedlikehold av båten, slik at man kan nyte tiden på sjøen når fin været smyger fram etter en kald vinter. For de aller fleste er å påføre nytt bunnstoff på båten en obligatorisk jobb. Bunnstoffet skal enkelt beskytte båten mot groe, slik at den utstettes for mindre friksjon når den glir igjennom vannet. Her er det viktig å ikke slurve med bunnstoffet da du kan risikere høyere forbruk av drivstoff, lavere fart og skader på maling og skrog.

Jobben med å påføre ny bunnstoff er ganske så enkelt. Den tar bare tid og jo lengre du utsetter vedlikeholdet - jo lengre tid vil du bruke før du kan starte båtsesongen. Vi har samlet opp 3 enkle tips til deg slik at du kan unngå bunnstoff tabbene og deretter kan nyte vedlikehold arbeidet på båten.

Tips 1: Sjekk værforholdene før du starter

For selv om du har satt av tiden til båtpussen er det ikke alltid været er på din side. Utetemperaturen bør f.eks være høyere en 5 grader om du ikke ønsker at tørketiden på bunnstoffet skal ta alt for lang tid. Står båten i skyggen vil overflaten kjapt bli for kald, så her gjelder det å sjekke bunnstoff produktet sine tekniske data før du setter i gang. Regn og maling er aldri en bra kombo, så husk at det må hver tørt før man starter. Husk også at store temperatursvingninger kan gi dugg, så selv om det ikke høljer ned med regn så kan det godt hende du får bare et par timer midt på dagen. Vi vil også anbefale å ikke male i direkte sollys. Det er som oftest ikke et stort problem her i Norge, men en enkel huskeregel: Sjekk alltid værmeldingen før du setter i gang.

Tips 2: Valg av bunnstoff til din båt

Det finnes en del bunnstoff varianter, men som oftest er det disse tre bunnstoff typene under.

Mykt bunnstoff er som oftest det billigste alternativet og brukes ofte på snekke eller andre saktegående båter. Bunnstoffet bygger seg opp i tykke lag og det anbefales at du skraper laget først, før du legger på nytt. Her er det alltid lurt å legge et strøk med primer først, slik at bunnstoffet får skikkelig feste. Hvis ikke er jobben forgjeves.

Hard bunnstoff brukes på de fleste seilbåt / regatta og på raske motorbåter. Dette er også et godt valg av bunnstoff om du jevnlig tar opp og ned båten med en båthenger. Dette er fordi bunnstoffet er ekstra motstandsdyktig. Som mykt bunnstoff er det alltid lurt å sliper over det gamle bunnstoffet slik at du får et godt feste på båten.

Selvpolerende bunnstoff er nok det vanligste man velger i dag og det er forståelig. Som du ser i navnet så sliper det av seg selv og krever derfor mindre vedlikehold. Og det beste av alt så skal selvpolerende bunnstoff holde normalt i to sesonger, mens andre typer av bunnstoff bør byttes ut hvert år. I tillegg kan du også legge bunnstoffet rett oppå fjorårets bunnstoff, men husk å alltid rengjør godt før du gjør dette.

Et lite ekstra tips om du ønsker å skifte bunnstofftype: Vi anbefaler at du jevnt pusser først, deretter legger på et lag med primer som grunning og så kan du ta på nytt bunnstoff. Dette gjør at du får et bra lag og minsker risikoen for at bunnstoffet ikke fester seg.

Du kan se hele sortimentet av bunnstoff her.

Tips 3: Påføring av grunning og bunnstoff

Vi alle vet at vi skal røre malingen godt før i bruk, men det aller flest ikke er klar over er at dette er spesielt viktig på bunnstoff. Grunnen for dette er fordi de aktive virkestoffene har høy egenvekt og vil derfor synke til bunnen om du ikke rører. Bunnstoff er en ganske tyktflytende maling og jo kaldere det er ute, jo vanskeligere blir det å røre ordentlig. Det beste trikset er å oppbevare bunnstoff boksene innendørs dagene før du begynner på selve jobben. Dette sparer deg for mye frustrasjon og kommer til å gjøre jobben lettere. Alltid lurt å ha litt flere bokser med bunnstoff. Siden det kan forekomme nyanseforskjeller på bokser som er produsert på ulike tider av året, kan det være greit å sjekke at de er laget på samme tid. Sjekk merkingen på boksene og hvis de er fra ulike partier kan du alltids blande dem for få lik farge. Påføringen av grunning og bunnstoff skal være ganske så enkelt. Et godt tips er å vaske overflaten grundig med ferskvann og la den tørke ordentlig før du starter jobben.

Før du er i gang med lag nummer to eller skal sjøsette båten, må du vær ganske så sikker på at bunnstoffet er helt tørket. Hvis ikke så er hele jobben forgjeves. Husk å alltid lese bruksanvisningen på produktene da det kan variere fra produsent til produsent når det kommer til tørketiden.

Bonustips: Hvor mye bunnstoff trenger jeg til min båt?

Det er ikke alltid like lett å finne ut hvor mye liter bunnstoff man behøver til sin båt. Her får du en enkel oversikt på hvor mye bunnstoff du trenger til enten din motorbåt, seilbåt eller om du har en båt med stor kjøl.

Om du er fortsatt usikker på hvor mye du behøver eller hvilke type bunnstoff som passer til din båt. Så kan du alltid ta kontakt med våre dyktige kundeservice for tips og råd.

Vi håper dette var til hjelp og at du er klar for nok en sesong ute på havet. Lykke til og vi ønsker deg en riktig fin båtsesong!

?
Handlekurv
Logg inn
Glemt ditt passord?
Bli medlem
Allerede medlem? Logg inn her for å ta del av fordelene
Glemt passord
Fyll inn din e-post nedenfor og vi sender deg en e-post om hvordan du tilbakestiller ditt passord